Pompoensoep met gember en kokosmelk; Finn’s favourite

De favoriete soep van mijn zoon Finn. Er verschijnt altijd een grote glimlach op zijn gezicht als ik hem vertel dat er pompoensoep op hem wacht. Pompoensoep kun je natuurlijk op veel manieren maken maar dit is toch wel een van de lekkerste.

Pompoen is nu nog volop in het seizoen verkrijgbaar (augustus t/m februari/maart) dus je kunt ‘m nog zeker een paar keer maken. Romig door de kokosmelk, lekker pittig door de gember. En meteen een boost voor je immuunsysteem want gember gaat bacterieën, virussen en ontstekingen tegen. Aan de slag!

Ingrediënten

Goed voor 4 liter soep
ca. 1500 gram oranje pompoen in stukjes
ca. 600 gram wortel fijngesneden
2 uien in stukjes
ca. 7 cm gember in kleine stukjes
beetje kokosolie of olijfolie
400 ml kokosmelk (zonder E-nummers)
2 groentebouillonblokjes (zonder gistextract)
ca. 1½ liter water
peper
sap van een citroen

Bereiding

Maak de wortels en uien schoon en snijd ze in kleine stukken. Schil de gember en snijd in kleine stukjes. Was de pompoen(en) goed en zet m/ze in een grote soeppan met een klein laagje water en kook voor 10 a 15 minuten. De pompoen is nu zachter en kun je met schil zo in kleine stukken snijden (als de pompoen niet biologisch is dan schil er afsnijden). Pitten en middenstuk weggooien. Verhit een beetje kokosolie in de pan en fruit de ui en gember. Doe na een paar minuten de wortels erbij en even later de pompoenstukken, water en de bouillonblokjes. Laat ongeveer twintig minuten koken of totdat wortel en pompoen zacht genoeg zijn om te pureren. Pureer met een blender de soep glad. Voeg de kokosmelk toe en breng op smaak met zout, peper en citroensap. Voeg als de soep in de soepkom zit vlak voor het serveren nog een theelepel olijfolie/kokosolie toe voor wat extra gezonde vetten.

Gezond weetje

Oranje voeding zoals pompoen en wortel heeft iets heel bijzonders. Het bevat betacaroteen, de stof waaruit we vitamine A kunnen maken. Vitamine A is nodig voor gezonde haren en slijmvliezen, ons gezichtsvermogen, de botopbouw en onze weerstand.

1 Reactie
  • DJ
    Geplaatst op 21:27h, 25 oktober

    Altijd lekker!

Geef een reactie