Slimme tomatensoep

Dit slimme tomatensoepje zit bomvol ijzer door de toevoeging van gojibessen. En lekker dat ie is! Voeg je aan het einde nog een beetje verse bladpeterselie toe dan ben je helemaal goed bezig ;-). De vitamine c in peterselie zorgt er namelijk voor dat ijzer nog beter wordt opgenomen in je lichaam.

Ingrediënten:

– 1 ui
– 6 verse tomaten
– 3 eetlepels olijfolie
– (keltisch) zeezout
– 4 cm gedroogde kombu (zonder kombu smaakt de soep hetzelfde)
– 3 blaadjes laurier
– 6 gedroogde tomaten
– ½ liter passata
– 4 eetlepels gojibessen (heb je geen gojibessen in huis, doe er dan op het laatst een flinke lepel appelstroop in)
– 4 volle eetlepels havervlokken
– 1 liter water
– peper
– diksap (zonder toegevoegde suikers)
– ½ bosje verse bladpeterselie

Schil en snipper de ui. Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukken. Verhit een pan en voeg daarna de olijfolie toe, fruit hierin direct de ui lichtbruin met wat zout. Voeg de verse tomaten, kombu, laurier, gedroogde tomaten, passata, gojibessen, havervlokken en water toe. Breng dit aan de kook en laat het in 25 minuten garen. Verwijder kombu en laurier. Pureer tot een gladde soep. Breng op smaak met peper, zout en diksap (ondertussen proeven). Serveer met fijngehakte peterselie.

Bron: ‘De kleine vegetariër’, van Antoinette Hertsenberg en Marion Pluimes.
Vegetarische recepten voor kinderen van 0-15 jaar (en hun ouders!).

 

GEZONDE WEETJES

* Gojibessen zijn kleine rode bommetjes vol anti-oxidanten, b-vitaminen en heel veel mineralen. De gojibes is een zogenaamde adaptogeen; een stof die je lichaam helpt om zichzelf in balans te brengen. In de Chinese geneeskunde werd ervan uitgegaan dat gojibessen je nieren en bijnieren ondersteunen, waardoor je beter om kunt gaan met stress. Gojibessen zijn erg voedzaam en een bron van complete eiwitten. Ze bevatten alle 8 de essentiële aminozuren, waaronder het belangrijke tryptofaan, de voorloper van serotonine ofwel ons gelukshormoon.
Let wel: net als chiazaadjes kunnen gojibessen een bloedverdunnend effect hebben. Pas dus op als je bloedverdunners gebruikt. En ben je  allergisch of gevoelig voor nachtschade-planten, gebruik ze dan liever niet.
* Peterselie zit vol met vitamine c, betacaroteen, foliumzuur, vitamine K en behoorlijk wat kalium, calcium, magnesium, ijzer en silicium. Gebruik het dus gerust wat vaker in gerechten. Het ondersteunt de spijsvertering en werkt sterk vochtafdrijvend. Hierdoor is peterselie een goede dagelijkse aanvulling bij hart- en vaatziekten en overgewicht.
* Kombu is een zeewier en bevat veel jodium. Jodiumtekorten kunnen leiden tot veel hormonale ontregelingen en andere klachten waaronder schildklierproblemen.

1 Reactie
  • DJ
    Geplaatst op 22:16h, 25 oktober

    Heerlijk voorgerecht bij de lunch

Geef een reactie