Lang leve de Farinata! Pannenkoek van kikkererwtenmeel.

Zo simpel te maken en zo verrassend lekker. Deze pannenkoek van kikkererwtenmeel. Je mengt het meel met water, olijfolie en lekkere kruiden, zoals rozemarijn of komijn en natuurlijk peper en zout. Laat het beslag een paar uur rusten en bak de farinata in de oven. De pannenkoek is vaak wel een halve centimeter dik, en wordt in een tinnen, gietijzeren of koperen pan gebakken, waarin de hitte van de oven goed wordt vastgehouden. Ideaal is een doorsnede van ongeveer 32 cm. Ik heb ‘m overigens gewoon op een bakplaat met bakpapier gemaakt en dat werkte ook prima.

Na het bakken wordt farinata traditioneel in ongelijke driehoekige delen gesneden, en zo gegeten als hapje of bijgerecht. Oorspronkelijk komt farinata uit Genua, een stad in Noordwest-Italië, ten zuidwesten van Milaan, aan de Ligurische Zee. Sommige Italianen, zeker buiten de Ligurische kust, eten de farinata met toppings zoals pesto.

Ingrediënten:

  • 200 gram kikkererwtenmeel
  • 600 ml water
  • snufje (keltisch) zeezout
  • olijfolie

Bereiding: 

Roer meel, zout en water door elkaar en zet een paar uur weg. Af en toe doorroeren. Het beslag blijft dun, dat hoort. Verwarm de oven tot 220 a 250 graden (afhankelijk van de oven). Doe ongeveer 3 eetlepels olijfolie door het meel en vet een ruime, ronde platte vorm of pan (zoals hierboven genoemd) in met olijfolie. Ik gebruikte gewoon een bakplaat met bakpapier en dat ging prima. Giet het beslag er in. Het moet een soort dunne bodem worden. Doe ongeveer 30 minuten in de oven. Bij mij was ie toen meteen goed maar je kunt ‘m daarna nog 5 a 10 minuten onder de gril houden. Pas dan wel op dat ie niet aanbrandt. Dien warm op met peper er over en je hebt een super lekkere snack!

Gezond weetje

*Kikkererwten zitten boordevol goede voedingstoffen. Het zijn echte eiwitbommetjes, ze zitten vol vezels en ze bevatten ook nog eens een aanzienlijke hoeveelheid B-vitamines, ijzer en zink. Gebruik bij voorkeur gedroogde kikkererwten die je eerst een nacht weekt voordat je ze gaat koken. Anders liever kikkererwten uit glas dan uit blik (ivm xeno-oestrogenen). Spoel de kikkererwten goed af voor gebruik en laat ze goed uitlekken.

Geen reactie's

Geef een reactie