10 tips voor een Happy Healthy Christmas!

De kerstdagen zijn wellicht niet hét moment om je druk te maken om een gezonde leefstijl. Al is het maar omdat je misschien geen invloed hebt op wat er op tafel komt als je bij familie of vrienden gaat eten. Met deze tips kun je toch volop genieten van heerlijk eten en blijf je ook lekker fit en een beetje op gewicht ;-).

1. Ontbijt gezond
Bij voorkeur met veel fruit of met je groene smoothie, als je dat gewend bent. Fruit en groenten helpen je lichaam te reinigen. Heb je dus de avond ervoor zwaar getafeld, eet dan de volgende ochtend veel fruit. Verwen jezelf met lekker luxe fruit dat je normaal gesproken niet zo vaak eet. Een uitgeperste citroen in een glas water helpt bovendien jouw lever om vetten en afvalstoffen goed te verwerken.

2. Lunch groen
Ga je ’s avonds bij familie eten en verwacht je een zware Kerstmaaltijd? Lunch dan groen! Een lekkere soep met een salade, avocado, tomaatjes, you name it…

3. Deel knuffels uit
Geef je familie en vrienden een stevige kerstknuffel. Want knuffelen is heel erg gezond. Door te knuffelen maakt je lichaam oxytocine aan. Dit is een hormoon dat ervoor zorgt dat stress verdwijnt en de band steviger wordt. Veel familie met de Kerst? Mooi! Des te meer oxytocine!

4. Ontspan, lach en geniet!
Maak een fijne wandeling met z’n allen. Zo kun je het glycogeen (opgeslagen suiker) in de spieren even legen zodat insulineresistentie op afstand blijft! Haal die oude familiefoto’s en herinneringen weer eens uit de doos, doe een leuk spel. Misschien heeft iemand zelfs nog wel een sjoelbak staan op zolder ;-). Focus op samen zijn, aandacht voor elkaar. Ik denk dat genieten en samen lachen nog wel belangrijker is dan wat je in je mond stopt.

5. Kies voor gezondere alcohol
Laat de mierzoete drankjes liever staan en als het even kan ook de sterke drank. Met een wijntje is niks mis. Rood is iets gezonder dan wit, maar ook wit bevat tal van actieve plantenstoffen die heilzaam zijn voor je gezondheid. Als je je niet in kunt houden, neem dan na elk glas wijn een glas water. Alcohol verdeelt zich over totale vloeistof in je lichaam; zo beperk je de alcoholschade.

6. Drink veel water gedurende de dag
Het helpt je lichaam bij de verwerking van het eten. Bovendien eet je tijdens de feestdagen meestal zouter dan normaal. Drink liever niet hele grote glazen tijdens het eten; zo verdun je de zure maagsappen die nodig zijn voor een goede vertering.

7. Het Kerstdiner: eet als voorafje een salade
Zo krijg je minder ongezonde voeding en meer vocht, vitaminen en mineralen binnen. Als je begint met het gezonde, kun je daarna zondigen. Stop wanneer je voor 80% gevuld bent. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat onze verzadigingshormonen aangeven dat we genoeg hebben. Wanneer je begint met een salade of een soepje, zal het verzadigingshormoon leptine je een natuurlijke halt toeroepen als je met de calorierijke voeding bezig bent.

8. Nog wat kleine voedingstips
Je kunt over het algemeen beter vis en gevogelte nemen dan rood vlees. Kies wel zoveel mogelijk biologisch of wild. Het ‘wilde’ vlees van de supermarkt heeft echter weinig met wild te maken. Ook een vegetarische en zelfs veganistische maaltijd kan heerlijk compleet zijn. Kies in plaats van aardappelen voor zoete aardappel. Lekker én gezonder.

9. Wees zelf de gastvrouw/-heer
Als jij kookt, kun je zelf bepalen wat er op tafel komt. Natuurlijk is dat een uitdaging! Maar het is ook een mooie gelegenheid om anderen te laten beleven dat een heerlijk kerstmaal ook gezond kan zijn. Maak het royaal en gevarieerd!

10. Slaap voldoende
Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich het best. Met de feestdagen kan het natuurlijk laat worden. Maar duik eventuele andere vrije dagen eens lekker vroeg in bed. Eet dan niet vlak voor je naar bed gaat; dat is beter voor je nachtrust.

Alvast een heel fijne kerst gewenst!
Geen reactie's

Geef een reactie