Welke kaneel koop jij? Cassia of Ceylon?

Ben jij ook zo dol op kaneel? Ik vind het een fantastisch kruid. Het is een heerlijke smaakmaker maar zorgt vooral ook voor een stabiliserende invloed op je bloedsuikerspiegel. Waardoor je minder last heb van zoete trek of eetbuien door de dag heen. Zeker voor diabetici is dit gunstig. Heerlijk en goed dus door de havermout, zelfgebakken koekjes of door de yoghurt bijvoorbeeld. Kaneel heeft bovendien een antibacteriële, antivirale en antischimmelwerking en werkt ontstekingsremmend en cholesterolverlagend. Wow! Het is ook een verwarmend kruid en daardoor goed te gebruiken door mensen met een zwakke spijsvertering. Zeker in de koude perioden van het jaar. Dus als het nog niet in jouw keukenkastje staat, vooral kopen!

Maar wist je dat er verschillende soorten kaneel zijn? Cassia en Ceylon. In supermarkten wordt veelal Cassia kaneel verkocht maar ook steeds vaker Ceylon. Staat er niets op de verpakking dan is het Cassia. Anders moet er Ceylon bij staan. Aan de kaneelpijpjes kun je het verschil zien. Kaneel is de binnenbast van een kaneelboom. Cassia heeft dikke, enkelvoudige lapjes bast die ingedroogd het bekende kaneelpijpje vormen. Deze is hard en met geen mogelijkheid te snijden of breken. Een Ceylon kaneelpijpje heeft wel tientallen flinterdunne rolletjes. Bij kaneelpoeder zie je dit verschil natuurlijk niet maar de Ceylonkaneel is lichter van kleur en milder van smaak.

Wat maakt dit nu allemaal uit, zal je denken? Kaneel is kaneel. Toch? De Cassia kaneel bevat echter veel meer coumarine dan Ceylon kaneel. Coumarines kunnen in kleine hoeveelheden niet zo veel kwaad maar hebben wel bloedverdunnende eigenschappen. Handig om te weten als je al antistollingsmiddelen gebruikt… Grote hoeveelheden coumarines zijn bovendien zwaar voor de lever (die het al behoorlijk druk heeft tegenwoordig). De hoeveelheden die je binnen krijgt met je voeding is niet meteen een probleem. Maar eet je iedere dag over een langere periode meer dan 1 gram kaneel dan is het wijs over te stappen op Ceylon kaneel. Persoonlijk vind ik de Ceylon kaneel lekkerder en subtieler van smaak. Om te bakken gebruik ik vaak Cassia kaneel; voor een mildere smaak over fruit of koffie vaak een vleugje Ceylon.

Kaneel: Cassia of Ceylon. Het is maar dat je het weet ☺.

Geen reactie's

Geef een reactie