De juiste bereiding van good old havermout

Ontbijt jij vaak met havermout in de ochtend? Het is de laatste jaren weer een populair ontbijt geworden. Of het nu een verwarmende pap is of overnight oats. Niet voor niets populair want havervlokken zijn erg verzadigend en bevatten veel vezels die goed zijn voor een gezonde darmwerking.

Maar wist jij al dat het goed is om de haver van tevoren te weken met een ander graan? Waarom? Veel granen bevatten fytinezuur, een stofje dat de opname van vitaminen en mineralen verhindert. Door granen overnacht te laten weken in water wordt dit fytinezuur afgebroken. Dat komt doordat granen het enzym ‘fytase’ bevatten dat dit fytinezuur weer afbreekt. Haver bevat helaas weinig van dit enzym fytase. Gelukkig kun je dit verhelpen door minmimaal 10% van een gemalen meel toe te voegen (meer kan natuurlijk ook) van een graan dat dit stofje wel bevat; spelt, rogge of boekweit (die laatste als je glutenvrij wilt). Het lijkt een gedoe maar laat je niet weerhouden deze heerlijke voedzame pap te maken. Als je het eenmaal weet, is het zo gepiept en ben je het een keer vergeten, geen nood, dan de volgende keer weer ☺.

Maak de pap lekker en nog voedzamer door het aan te vullen met jouw favoriete toppings: licht geroosterde noten, zaden of pitten, wat kokosrasp, een theelepeltje tahin (sesampasta) voor wat extra gezonde vetten, een paar gedroogde abrikozen in stukjes of zoals op de foto met stukjes appel en kaneel. Kijk wel even hoe dat in je buik voelt want als je een gevoelige spijsvertering hebt is de combinatie van fruit en granen soms geen fijne combinatie en eet je fruit het beste los.

HAVERMOUTPAP (voor 4 personen)

Dit is een suggestie. Experimenteer hoe jij de pap het lekkerst vindt. Met rijstmelk, kokosmelk, amandelmelk, water etc.. En met welke combinatie van granen. Ik vind ‘m de laatste tijd erg lekker met hele boekweit(korrels) voor een lekkere bite.

Ingrediënten:

– 200 gram havervlokken
– minimaal 20 gram speltmeel/vlokken, boekweit of roggemeel (meer kan ook)
– 400 ml rijst- amandel- of kokosmelk melk, of een combinatie van twee)
– 400 ml water
– optionele toppings: geroosterde amandelschilfers, walnoten, pijnboompitjes, zonnebloempitten, een par abrikozen in stukjes, lepetje tahin, kokosrasp, vers fruit naar keuze

Bereiding:

Zet de avond tevoren de havervlokken en ander graan naar keuze vast in de pan in de week met lauw water. Giet de volgende ochtend het water af. Voeg 400 ml vers water toe en 400 ml plantaardige melk. Laat de havermout zo’n 10 a 15 minuten zachtjes koken totdat het gaar is. Was ondertussen het fruit en schil het in kleine stukjes. Voeg kaneel naar smaak toe en meng met het fruit. Als je biologische appels of peren gebruikt, kun je de schil laten zitten (daar zitten de meeste voedingsstoffen in). Voeg het fruit ofwel direct toe aan de pan (het wordt dan lekker warm) of voeg het later toe. Voeg een kleine theelepel kokosolie, roomboter of tahin toe voor wat extra gezonde vetten (vet helpt om de mineralen beter op te nemen).

Eet smakelijk!

Geen reactie's

Geef een reactie