Knapperige Kikkererwten

Kikkererwten zijn heerlijk om hummus van te maken. Maar wist je dat deze gele erwten het ook perfect doen als snack? Je marineert ze met kruiden, roostert ze vervolgens even in de oven en klaar is je gezonde tussendoortje!

Ingrediënten:

Kikkererwten (uitgelekt 200 gram)
1 eetlepel kokosolie of olijfolie
(Keltisch) zeezout naar smaak
1 eetlepel kerriepoeder (samenstelling: kurkuma/geelwortel, korianderzaad, venkelzaad, zwarte peper, mosterdzaad komijn) zo natuurlijk mogelijk)
Optie: voor pittige kikkererwten kun je ook een beetje chilipoeder toevoegen.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden – Spoel de kikkererwten goed af en laat ze uitlekken 
- Meng de kikkererwten met de olijfolie (of gesmolten kokosolie) en kruiden, spreid het vervolgens uit over het bakpapier of in een ovenschaal
 – Rooster ze 25 minuten in de oven, schep ze hierna om en laat de kikkererwten nog 5 minuten in de oven staan. De bedoeling is dat ze lekker knapperig worden zonder dat ze te hard worden. Check het even zelf want iedere oven werkt anders.

Gezonde Weetjes

*Kikkererwten zitten boordevol goede voedingstoffen. Het zijn echte eiwitbommetjes, zitten vol vezels en ze bevatten ook nog eens een aanzienlijke hoeveelheid B-vitamines, ijzer en zink. Gebruik bij voorkeur gedroogde kikkererwten die je eerst een nacht weekt voordat je ze gaat koken. Anders liever kikkererwten uit glas dan uit blik (ivm xeno-oestrogenen). Spoel de kikkererwten goed af voor gebruik en laat ze goed uitlekken.

*Kurkuma ofwel geelwortel wordt ook wel een wonderkruid genoemd. Het is een vast onderdeel van kerriepoeder maar ook los goed om vaak te gebruiken. Het is sterk ontstekingsremmend en verzacht pijn, zwelling, koorts en verstopte ademhalingswegen. Het bevordert het losmaken van slijm en werkt antibacterieel, schimmeldodend en weerstandverhogend. Kurkuma wordt gebruikt bij diverse ontstekingen, eczeem, droge huid, artritis, reumatische aandoeningen, spierpijn, kneuzingen en wonden. Tevens werkt het cholesterolverlagend en ontgift het de lever. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat kurkuma goede resultaten boekt bij de ziekte van Alzheimer en kanker. Een hele goede combi, die elkaar versterkt, is die met zwarte peper en olijfolie.

*Keltisch zeezout is zout dat er grijzig uitziet; het is nog rijk aan mineralen en spoorelementen. In tegenstelling tot keukenzout dat een geraffineerd zout is: een bewerkt product waarbij alle mineralen en spoorelementen verdwenen zijn. Bovendien smaakt Keltisch zeezout niet zo scherp als keukenzout.

2 Reactie's
  • Monique Hoksbergen
    Geplaatst op 22:46h, 10 november

    Ha Marije, leuk je hier te zien! Heb je de kikkererwten geprobeerd?

  • Marije Dohle
    Geplaatst op 16:05h, 22 oktober

    Leuk! Groet, Juf Marije

Geef een reactie