29 mrt Dal van mung bonen; pure comfort food!
De geur van deze Dal alleen al brengt me terug in India waar op iedere hoek van de straat wel een home-made dal te krijgen is. Pure simpele comfort food met heilzame specerijen en een flinke dosis knoflook, uien en gember die je immuunsysteem een boost geven. Met heerlijke mung bonen die rijk zijn aan eiwitten en voedingsstoffen, vooral vitamine K.
Ingrediënten (voor ongeveer 6 personen)
- 1 tot 1 1/2 liter bouillon (zelfgemaakt of met bouillonblokje zonder gistextract) of water. Ik gebruikte 1 liter water voor een dikkere soep.
- 500 gram groene mungbonen (of week en kook zelfgekozen peulvruchten, 200 gram droog gewicht)
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 2 theelepels gemalen koriander
- 6 kardemompeulen gekneusd (ik gebruikte een beetje kardemompoeder)
- gedroogde of verse chilipeper naar smaak, naar keuze (had ik weggelaten qua iets meer kidsproof 😉
- 1 eetlepel ghee of kokosolie
- 4 grote uien in ringen (ik gebruikte een flink stuk prei, in stukjes)
- 6 tenen knoflook (ik had er 4)
- 2 duimgrote stukken verse gemberwortel (ca 80 gr), gerept of fijngeschild (biologische ongeschild)
- 4 flinke wortelen in kleine blokjes
- 2 stengels bleekselderij, in fijne blokjes
- (keltisch) zeezout of tamari naar smaak
- 3 flinke handenvol koriander, hak de steeltjes fijn en de blaadjes grof
- 8 flinke handenvol bladgroente, bijv. jonge spinazie, winterkool of boerenkool (stelen verwijderd) – ik gebruikte jonge spinazie
- sap van 1 limoen of citroen
Bereiding
- Breng de mungbonen met water aan de kook. Zoals je zult zien, komt er op een gegeven moment veel schuim vanaf (saponinen, zie weetje hieronder). Giet ze weer af, spoel ze om en zet de mungbonen met de bouillon of met water in een pan op het vuur. Laat 20 minuten zachtjes koken.
- Rooster intussen de specerijen 1 minuut in een andere pan op halfhoog vuur tot ze geuren. Blijf roeren zodat ze niet verbranden. Voeg nu ook de chilipoeder toe als je deze dal pittig wilt hebben.
- Doe de ghee of kokosolie in de pan met specerijen en smoor de ui regelmatig roerend met de specerijen totdat hij glazig is. Bak nu knoflook en gember nog 5 minuten mee op laag vuur tot ze gaar zijn en gaan karameliseren.
- Voeg na de 20 minuten koken aan de mungbonen de wortel en bleekselderij plus het uimengsel toe. Houd wat eetlepels uimengsel achter als garnering op de soep.
- Roer er ook zeezout, peper en fijngehakte koriandersteeltjes door en laat alles in nog 15 minuten op halfhoog vuur gaar worden.
- Snipper de koolbladeren en winterkool fijn of hak de spinazie grof (jonge spinazie kan heel blijven).
- Voeg zo nodig nog meer vloeistof toe en roer goed over de bodem van de pan. Doe nu de boerenkool of ’taaiere’ wintergroenten in de pan. Roer de spinazie als je die gebruikt pas vlak voor het serveren door de soep en maak hem af met limoen- of citroensap.
- Zet op elke kom soep een eetlepel uimengsel en gesneden korianderblad.
Bron: Hemsley Hemsley – De kunst om goed te eten.
Gezond weetje
Peulvruchten zijn een goede bron van langzame koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Ze bevatten echter ook voor een deel schadelijke saponinen (die de doorlaatbaarheid van de darmen vergroten, wat ongunstig is). Als je peulvruchten uit een pot gebruikt, spoel ze dan goed af. Gebruik je gedroogde peulvruchten? Laat ze dan voldoende tijd weken (zie verpakking), kook ze, giet ze weer af en breng ze opnieuw met schoon water aan de kook. Zo ben je al een groot deel van die saponinen kwijt…
Jiska
Geplaatst op 19:16h, 07 januariIk ben in de war met de hoeveelheid mungbonen, aangezien deze altijd droog verkocht worden. Moet hier 500 of 200 gr van gebruiken?
Lieke
Geplaatst op 18:15h, 21 februariEen heerlijk recept! Ik heb er nog blokjes zoete aardappel en wat kokosmelk aan toegevoegd. Heel voedzaam eten! Bedankt voor het recept!