Homemade Granola

Ik was het eigenlijk een beetje vergeten de laatste tijd: granola maken. Helemaal blij was ik dus toen ik mijn nieuw gemaakte variant proefde; lekker knapperig door de geroosterde boekweit en diep van smaak door de cacao en kaneel. Heb jij al eens zelf granola gemaakt? Het is zo gepiept en in een afgesloten pot zeker 1 tot 2 weken houdbaar. Maar het is op voordat je het weet ;-). Granola is een mengsel van geroosterde granen, noten, zaden en pitten. Je kunt er allerlei lekkere dingen aan toevoegen: kokosrasp of vlokken, stukjes gedroogde abrikoos, cranberries of rozijnen. Varieer naar smaak met de noten, zaden en pitten: amandelen, walnoten, pecannoten, cashews, pompoenpitten, zonnebloempitten, noem maar op.

De ingrediënten hieronder zijn een suggestie. Varieer vooral en ontdek wat jij lekker vindt. Ik ben de laatste tijd helemaal fan van boekweit. Ik raad dan ook zeker aan om ze toe te voegen want ze worden heerlijk knapperig!

Ingrediënten (voor een volle bakplaat):

– 150 gram havervlokken
– 50 gram boekweit (kun je ook vervangen door havervlokken)
– 125 gram noten naar smaak (ongebrand en ongezouten)
– 25 gram zonnebloempitten
– 25 gram pompoenpitten
– 25 gram sesamzaadjes
– 25 gram kokosrasp of -vlokken
– 1 eetlepel kaneel (liefst Ceylon kaneel)
– 1 eetlepel cacao (optioneel)
– snufje zeezout
– 3 eetlepels ahornsiroop of vloeibare honing
– 2 el gesmolten kokosolie

Als het mengsel is afgekoeld, kun je nog gedroogd fruit (wel ongezwaveld) in stukjes toevoegen (abrikozen, dadels, vijgen, cranberries, rozijnen).

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 graden. Door de oven niet zo hoog te verhitten gaan de gezonde vetzuren in de noten, zaden en pitten niet helemaal verloren. De granola wordt knapperig genoeg dus je hoeft echt niet op 180 graden te verwarmen. Meng de haver, boekweit, noten, zaden en pitten, kaneel en cacao goed door elkaar. Meng de gesmolten kokosolie en ahornsiroop of honing en roer door het haver, noten, pitten mengsel. Meng goed. Vervolgens schep je het op een met bakpapier bekleed bakblik en schuif je het 30-40 minuten in de oven op 150 graden. Schep het na 10 minuten steeds even om, zodat alle kanten gelijkmatig geroosterd worden. Haal uit de oven en laat afkoelen. Voeg er gedroogd fruit en/of kokos aan toe naar smaak.

Lekker over de (kokos)yoghurt!

Gezond weetje

Boekweit is eigenlijk geen graan maar een pseudo-graan. Het bevat geen gluten en zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Het bevat, in tegenstelling tot andere granen, weinig fytinezuur waardoor het de opname van mineralen niet belemmert. Het is rijk aan vitamine B3, zink, magnesium, selenium, ijzer en mangaan.

1 Reactie
  • DJ
    Geplaatst op 22:05h, 25 oktober

    Dit is absoluut één van mijn favorite!

Geef een reactie